Menu

Lantbröd på Julgröt

  • Details
  • 4 Comments
  • Related Items

Fördeg

  • 12,5 g Jäst
  • 2 dl Mjölk
  • 250 g Gröt
  • 15 g Lönn sirap
  • 200 g Mjöl

Deg

  • 2,5 dl Vatten
  • 12,5 g Jäst
  • 300 g mjöl
  • 0,5 dl Olja
  • 15 g Lönn sirap
  • 10 g Salt
  • 250 g Mjöl
  1. Blanda fördegen till en tjock pannkakssmet, plasta bunken och låt den jäsa i rumstemperatur tills smeten kollapsar.
  2. Blanda nu det ljumna vattnet med jästen och rör tills den har lösts upp helt.
  3. Tillsätt det första mjölet, oljan, sirapen och salt. Knåda ihop det lite snabbt och tillsätt fördegen.
  4. Nu tillsätter du resten av mjölet, lite åt gången, passa så degen inte blir mjölstinn. (Kanske inte behöver all mjöl)
  5. Knåda degen i maskin på medelhastighet i ca 10-15 minuter. Tills du fått starka och elastiska glutentrådar.
  6. Låt degen jäsa i bunken med handduk över i ca en timme.
  7. Baka ut två limpor, lägg dom på en plåt och täck med handduk.
  8. Sätt ugnen först på 250 grader
  9. Jag kör på ångfunktion när jag gör det här brödet, men det går lika bra att slänga in en kopp med vatten i botten av ugnen i början gräddningen.
  10. Grädda först limpan i 10 minuter, sänk där efter till 190 grader och grädda limporna i ca 30 minuter till. Innertemperaturen ska vara 96 grader.

 

 

Dela gärnaShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on Pinterest
  1. Lisa skriver:

    Hej nyfiken på vilket sorts mjöl du använt
    Hälsningar Lisa

    • admin skriver:

      Hej hej!
      Jag använder ett mjöl från en lokal kvarn.
      Har du inte tillgång till det skulle jag tagit Manitoma Cream
      Ett mjöl med högt proteinvärde.

      Mvh Linus

  2. Jan-E skriver:

    Fråga från en amatör 🙂 hur länge ska formade limporna jäsa eller ska de in direkt?

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Matbröd

Ett härligt matbröd.
Gjort på ett ekologiskt närodlat mjöl!
Brödet blir mycket godare och får mycket mer karaktär när man får tag på riktigt mjöl istället för dussinmjölet på hyllan i affären!

Saftig rödvinbärskaka med kanel

En saftig chokladkaka med inslag av dom syrliga vinbären. En söt och härlig chokladglasyr rinner över kakan.

Dulce de Leche bullar

Alltså doften av vanilj, kardemumma och kola är oslagbar när man öppnar ugnsluckan. Det är bara att ställa fram ett mjölkglas och njut!

Somrig moussetårta

Botten 2 st Ägg 3/4 dl Strösocker 1 dl Vetemjöl 1 tsk Bakpulver 1 msk Hett vatten Vispa ägg och socker vitt och luftigt Blanda dom torra ingredienserna väl, sikta och vänd ner det i …

Hallon Croissanter

Alltså det finns inge bättre än nybakta croissanter till frukost. Det här receptet får dom jäsa över natten och sen är det bara att grädda dom dagen efter till frukost.