Menu

Lantbröd på Julgröt

  • Details
  • 4 Comments
  • Related Items

Fördeg

  • 12,5 g Jäst
  • 2 dl Mjölk
  • 250 g Gröt
  • 15 g Lönn sirap
  • 200 g Mjöl

Deg

  • 2,5 dl Vatten
  • 12,5 g Jäst
  • 300 g mjöl
  • 0,5 dl Olja
  • 15 g Lönn sirap
  • 10 g Salt
  • 250 g Mjöl
  1. Blanda fördegen till en tjock pannkakssmet, plasta bunken och låt den jäsa i rumstemperatur tills smeten kollapsar.
  2. Blanda nu det ljumna vattnet med jästen och rör tills den har lösts upp helt.
  3. Tillsätt det första mjölet, oljan, sirapen och salt. Knåda ihop det lite snabbt och tillsätt fördegen.
  4. Nu tillsätter du resten av mjölet, lite åt gången, passa så degen inte blir mjölstinn. (Kanske inte behöver all mjöl)
  5. Knåda degen i maskin på medelhastighet i ca 10-15 minuter. Tills du fått starka och elastiska glutentrådar.
  6. Låt degen jäsa i bunken med handduk över i ca en timme.
  7. Baka ut två limpor, lägg dom på en plåt och täck med handduk.
  8. Sätt ugnen först på 250 grader
  9. Jag kör på ångfunktion när jag gör det här brödet, men det går lika bra att slänga in en kopp med vatten i botten av ugnen i början gräddningen.
  10. Grädda först limpan i 10 minuter, sänk där efter till 190 grader och grädda limporna i ca 30 minuter till. Innertemperaturen ska vara 96 grader.

 

 

Dela gärnaShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on Pinterest
  1. Lisa skriver:

    Hej nyfiken på vilket sorts mjöl du använt
    Hälsningar Lisa

    • admin skriver:

      Hej hej!
      Jag använder ett mjöl från en lokal kvarn.
      Har du inte tillgång till det skulle jag tagit Manitoma Cream
      Ett mjöl med högt proteinvärde.

      Mvh Linus

  2. Jan-E skriver:

    Fråga från en amatör 🙂 hur länge ska formade limporna jäsa eller ska de in direkt?

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Focaccia

Focaccia är ju ett underbart Italienskt bröd. Och det underbara med det är ju att du kan smaksätta det med i stort sätt vad du vill.

Saffranslängder

Saffran! Den gyllene bullen. Doften som sprider sig i huset är helt magisk.
Och man kan variera fyllningen och smaksättningen oändligt.
Här kommer ett säkert kort.

Twix med en twist

Twix med en twist!
Choklad, kola och nötter är en oslagbar kombination !!
En spröd mördegsbotten, en seg kola och en krämig choklad mm behöver man säga nå mer !

Äppelkaka

Botten 7,5 dl Vetemjöl 4,5 dl Strösocker 3 msk Vaniljsocker 6 tsk Bakpulver 250 g Smör 4 Ägg 3 dl Mjölk Äpplen 3 Äpplen 1 dl Farinsocker 2 msk Kanel 2 msk Smör Pärlsocker   …

Grissini

Det perfekta snackset till fördrinken eller tillbehöret till middagen. Du kan variera smaken på grissinin in i det oändliga. Bara fantasin som sätter stopp!