Menu

Lantbröd på Julgröt

  • Details
  • 4 Comments
  • Related Items

Fördeg

  • 12,5 g Jäst
  • 2 dl Mjölk
  • 250 g Gröt
  • 15 g Lönn sirap
  • 200 g Mjöl

Deg

  • 2,5 dl Vatten
  • 12,5 g Jäst
  • 300 g mjöl
  • 0,5 dl Olja
  • 15 g Lönn sirap
  • 10 g Salt
  • 250 g Mjöl
  1. Blanda fördegen till en tjock pannkakssmet, plasta bunken och låt den jäsa i rumstemperatur tills smeten kollapsar.
  2. Blanda nu det ljumna vattnet med jästen och rör tills den har lösts upp helt.
  3. Tillsätt det första mjölet, oljan, sirapen och salt. Knåda ihop det lite snabbt och tillsätt fördegen.
  4. Nu tillsätter du resten av mjölet, lite åt gången, passa så degen inte blir mjölstinn. (Kanske inte behöver all mjöl)
  5. Knåda degen i maskin på medelhastighet i ca 10-15 minuter. Tills du fått starka och elastiska glutentrådar.
  6. Låt degen jäsa i bunken med handduk över i ca en timme.
  7. Baka ut två limpor, lägg dom på en plåt och täck med handduk.
  8. Sätt ugnen först på 250 grader
  9. Jag kör på ångfunktion när jag gör det här brödet, men det går lika bra att slänga in en kopp med vatten i botten av ugnen i början gräddningen.
  10. Grädda först limpan i 10 minuter, sänk där efter till 190 grader och grädda limporna i ca 30 minuter till. Innertemperaturen ska vara 96 grader.

 

 

Dela gärnaShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on Pinterest
  1. Lisa skriver:

    Hej nyfiken på vilket sorts mjöl du använt
    Hälsningar Lisa

    • admin skriver:

      Hej hej!
      Jag använder ett mjöl från en lokal kvarn.
      Har du inte tillgång till det skulle jag tagit Manitoma Cream
      Ett mjöl med högt proteinvärde.

      Mvh Linus

  2. Jan-E skriver:

    Fråga från en amatör 🙂 hur länge ska formade limporna jäsa eller ska de in direkt?

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Choklad och Kolapaj

Här kommer receptet på Choklad och kolapajerna som jag hade med i Hela Sverige Bakar!
Balansen mellan den söta chokladen och den salta kolan är magisk!
Dom grymma silikonformerna kommer från http://pufz.se/

Churros

Churros 2 dl Vatten 125g Vetemjöl 80g Smör 50g Socker 4g Salt 3 Ägg   Sockerblandning  2 dl Socker 2 msk Kanel Koka upp vatten, smör, socker och salt Tillsätt mjölet och rosta smeten några …

Somrig moussetårta

Botten 2 st Ägg 3/4 dl Strösocker 1 dl Vetemjöl 1 tsk Bakpulver 1 msk Hett vatten Vispa ägg och socker vitt och luftigt Blanda dom torra ingredienserna väl, sikta och vänd ner det i …

Äppelkaka

Botten 7,5 dl Vetemjöl 4,5 dl Strösocker 3 msk Vaniljsocker 6 tsk Bakpulver 250 g Smör 4 Ägg 3 dl Mjölk Äpplen 3 Äpplen 1 dl Farinsocker 2 msk Kanel 2 msk Smör Pärlsocker   …

Minibriochesemlor fylld med chokladganache och vaniljgrädde

Semlor i all ära men jag är ju barnsligt förtjust i choklad. Så i mina semlor är det choklad istället för mandelmassa.
Och sen tycker jag att dom oftast är för stora. Här gör jag minisemlor, vill man ha mer så tar man ju såklart två !!
Briochebullen gör bullen extra saftig och smörig vilket jag tycker lyfter till en ny nivå!