Menu

Matbröd

  • Details
  • Related Items

      Fördeg

  • 1/2 paket jäst
  • 3 dl ljummet vatten
  • 3 dl mjöl

     Deg

  • 1/2 paket jäst
  • 3 dl ljummet vatten
  • 1/2 dl brödsirap
  • 2 tsk salt
  • 2 dl rågsikt
  • 10-12 dl vetemjöl ( Nordsjö kvarn)

 

  1. Sätt ugnen på 250 grader
  2. Blanda fördegen till en lös smet.
    Lägg ett lock eller plast över. Gärna en bakduk.
    Låt den stå tills degen ”kollapsar”
    Det ska bli en krater i mitten.
    Brukar ta 2-3 timmar i rumstemperatur eller över natten i kylen.
  3.  Blanda sen till den vanliga degen.
  4.  Rör ut jästen i vattnet.
  5.  Blanda rågsikten, hälften av mjölet och fördegen , blanda väl
  6.  Blanda sedan i resten av ingredienserna och nästan all mjöl.
    Degen får inte bli mjölkstinn.
  7.  Kör tills degen blir slät och fin med starka glutentrådar 10-15 minuter
  8.  Jäs 30 minuter
  9.  Baka ut två limpor och jäsa i 30 minuter
  10.  Ställ in limporna lite lägre än mitt i ugnen.
    Släng in ett halvt glas vatten i botten av ugnen och stäng luckan.
  11.  Grädda i ca 10 minuter, tills dom fått en fin färg.
  12.  Öppna luckan lite och släpp ut fukten.
  13.  Sänk temperaturen till 190 grader.
    Grädda ytterligare i ca 25-30 minuter.
    Tills du har en innertemperatur på 96-97 grader.
  14.  Låt svalna på galler
Dela gärnaShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on Pinterest

Frasig wienerpaj fylld med äpple

Frasig wienerpaj som är fylld med äpplen, kanel, vanilj och lönnsirap. Toppad med smält choklad och florsocker.

Grissini

Det perfekta snackset till fördrinken eller tillbehöret till middagen. Du kan variera smaken på grissinin in i det oändliga. Bara fantasin som sätter stopp!

Saffranslängder

Saffran! Den gyllene bullen. Doften som sprider sig i huset är helt magisk.
Och man kan variera fyllningen och smaksättningen oändligt.
Här kommer ett säkert kort.

Elsa tårta

Systerdotter Linn fyllde 4 år!
Och såklart ville hon ha en Elsa tårta!
Det blev med smakerna Geisha och jordgubb, sen spacklade och spritsade jag den med en vit chokladfrosting.

Mördegskakor

Mördegskakor är ju så roliga att göra, man kan ju variera dom i mängder.
Olika färger, smaksättningar, nötter, snittade, spritsade…. ja det finns hur mycket som helst.
Här kommer några varianter.