Menu

Matbröd

  • Details
  • Related Items

      Fördeg

  • 1/2 paket jäst
  • 3 dl ljummet vatten
  • 3 dl mjöl

     Deg

  • 1/2 paket jäst
  • 3 dl ljummet vatten
  • 1/2 dl brödsirap
  • 2 tsk salt
  • 2 dl rågsikt
  • 10-12 dl vetemjöl ( Nordsjö kvarn)

 

  1. Sätt ugnen på 250 grader
  2. Blanda fördegen till en lös smet.
    Lägg ett lock eller plast över. Gärna en bakduk.
    Låt den stå tills degen ”kollapsar”
    Det ska bli en krater i mitten.
    Brukar ta 2-3 timmar i rumstemperatur eller över natten i kylen.
  3.  Blanda sen till den vanliga degen.
  4.  Rör ut jästen i vattnet.
  5.  Blanda rågsikten, hälften av mjölet och fördegen , blanda väl
  6.  Blanda sedan i resten av ingredienserna och nästan all mjöl.
    Degen får inte bli mjölkstinn.
  7.  Kör tills degen blir slät och fin med starka glutentrådar 10-15 minuter
  8.  Jäs 30 minuter
  9.  Baka ut två limpor och jäsa i 30 minuter
  10.  Ställ in limporna lite lägre än mitt i ugnen.
    Släng in ett halvt glas vatten i botten av ugnen och stäng luckan.
  11.  Grädda i ca 10 minuter, tills dom fått en fin färg.
  12.  Öppna luckan lite och släpp ut fukten.
  13.  Sänk temperaturen till 190 grader.
    Grädda ytterligare i ca 25-30 minuter.
    Tills du har en innertemperatur på 96-97 grader.
  14.  Låt svalna på galler
Dela gärnaShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on Pinterest

Grissini

Det perfekta snackset till fördrinken eller tillbehöret till middagen. Du kan variera smaken på grissinin in i det oändliga. Bara fantasin som sätter stopp!

Lantbröd på Julgröt

Ja nu är Julen slut!
Har ni julgröt över i kylen, varför inte baka bröd på det.
Det resulterar i ett riktigt saftigt och smakrikt bröd!

Dulce de Leche bullar

Alltså doften av vanilj, kardemumma och kola är oslagbar när man öppnar ugnsluckan. Det är bara att ställa fram ett mjölkglas och njut!

Langos

Langos är ju så gott! Och jag lovar att hemlagad langos är mycket godare än tivolilangos. Du kan toppa langosen med vad du tycker om.

Hallon Croissanter

Alltså det finns inge bättre än nybakta croissanter till frukost. Det här receptet får dom jäsa över natten och sen är det bara att grädda dom dagen efter till frukost.