Menu

Surdegsgrund

  • Details
  • Leave a Comment

Nu ska vi göra en surdegsgrund. Det är super enkelt och efter du gjort en grund kan du ha den i iv hur länge som helst. Om du inte bakar så ofta så behöver du bara väcka den till liv en dag innan du ska baka. Alltså mata den med lite mjöl och vatten. Men det du behöver för att starta en grund är :

Vetemjöl
Rågmjöl
Vatten
En ren glasburk

DAG 1 

  • 0,5 dl Vetemjöl
  • 0,5 dl Rågmjöl
  • 1 dl vatten

Blanda ihop allt till en smet, den ska vara ungefär som mitt imellan pannkaksmet och våffelsmet. Häll det i en ren glasburk med tätslutande lock. Använd gärna ekologiska mjöler. Det bättre bakterier i dom än dom besprutade.  Ställ burken på ett varmt och gosigt ställe med locket på glänt så det kan komma in syre i burken och tillsätta ännu fler härliga bakterier.

DAG 2-3

Gör precis lika som dag ett. Alltså tillsätt mjöl och vatten, rör om och ställ burken på ett varmt ställe med locket på glänt.

DAG 4 

img_6706

Nu är surdegsgrunden färdig att använda! Det ska finnas massa små bubblor och det ska både smaka och lukta lite syrligt.
Nu förvarar du burken med locket stängt i kylen. Dagen innan du ska baka med den eller i värsta fall några timmar innan du ska baka iaf så ska du fräscha upp grunden. Alltså du ska mata den med lite vatten och mjöl. Proportionerna är lika delar vatten som mjöl. Rör runt till en klumpfri smet.

Dela gärnaShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on Pinterest

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *