Menu

Choklad och Kolapaj

  • Details
  • 4 Comments
  • Related Items

PAJBOTTEN

  • 30 g  florsocker (0,5 dl)
  • 3 g  vaniljsocker (1 tsk)
  • 120 g  vetemjöl (2 dl)
  • 27 g  maizenamjöl (0,5 dl)
  • 100 g  smör, rumstempererat
  • 1 msk  ljus sirap

KOLA

  • 110 g  socker
  • 1,25 dl  vatten
  • 1,25 dl  grädde
  • 70 g  smör
  • 6 g  salt (1 tsk)

CHOKLADGANACHE

  • 0,7 dl  grädde
  • 70 g  mörk choklad
  1. Pajbotten
    Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda florsocker, vaniljsocker, vetemjöl, maizena och nyp in smöret, tillsätt sirapen och blanda ihop det snabbt till en deg.
  3. Smöra och pudra formarna (diameter: ca 2 cm nertill, 5-6 cm upptill) med mjöl, och tumma ut degen i formerna.
  4. Grädda i ca 8 minuter.
  5. Kola
    Koka socker och vatten tills det blir gyllenbrunt. Dra kastrullen av plattan och tillsätt grädden Koka ytterligare 5-10 minuter tills temperaturen är mellan 115 och 120 grader. Dra plattan frän värmen och tillsätt smöret och saltet.
  6. Chokladganache
    Värm grädden och häll den över den hackade chokladen. Rör till en slät och blank ganache
  7. Montering
    Grädda pajerna och knacka försiktigt ur dem ur formerna.
  8. Fyll dom med kola och ställ dom kallt så kolan får sätta sig lite.
  9. Toppa med chokladganachen.
Dela gärnaShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on Pinterest
  1. Solle skriver:

    Låter gott men jag undrar om du gjort den i en storm form istället för små?

  2. Wilson-Hessle skriver:

    Det står inte i receptet när man ska ha i smöret och saltet i kolan?

    • admin skriver:

      Nu är det ändrat. efter kolan har kokat till önskad temperatur så blandar du i saltet och smöret.
      MVH Linus

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

vit choklad och blåbärstryffel

Det syrliga blåbärspulvret bryter perfekt den söta vita chokladen.
Gillas av både vuxna och barn.

Chokladkubb

Nygräddad kubb med ett glas mjölk!!!!
Det är ju nästan lika bra som nygräddade bullar eller vad säger ni!?
Men chokladkubb!!!
Det låter konstigt det håller jag med om.
Men som chokladälskare så måste man testa.
Och jag lovar att det vart succé!! Riktigt riktigt gott, saftiga och med en härlig chokladsmak som sprids i munnen när man tuggar på den grovt hackade chokladen!
Testa vettja och låt mig få ett utlåtande!

Mördegskakor

Mördegskakor är ju så roliga att göra, man kan ju variera dom i mängder.
Olika färger, smaksättningar, nötter, snittade, spritsade…. ja det finns hur mycket som helst.
Här kommer några varianter.

Matbröd

Ett härligt matbröd.
Gjort på ett ekologiskt närodlat mjöl!
Brödet blir mycket godare och får mycket mer karaktär när man får tag på riktigt mjöl istället för dussinmjölet på hyllan i affären!

Churros

Churros 2 dl Vatten 125g Vetemjöl 80g Smör 50g Socker 4g Salt 3 Ägg   Sockerblandning  2 dl Socker 2 msk Kanel Koka upp vatten, smör, socker och salt Tillsätt mjölet och rosta smeten några …