Menu

Choklad och Kolapaj

  • Details
  • 4 Comments
  • Related Items

PAJBOTTEN

  • 30 g  florsocker (0,5 dl)
  • 3 g  vaniljsocker (1 tsk)
  • 120 g  vetemjöl (2 dl)
  • 27 g  maizenamjöl (0,5 dl)
  • 100 g  smör, rumstempererat
  • 1 msk  ljus sirap

KOLA

  • 110 g  socker
  • 1,25 dl  vatten
  • 1,25 dl  grädde
  • 70 g  smör
  • 6 g  salt (1 tsk)

CHOKLADGANACHE

  • 0,7 dl  grädde
  • 70 g  mörk choklad
  1. Pajbotten
    Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda florsocker, vaniljsocker, vetemjöl, maizena och nyp in smöret, tillsätt sirapen och blanda ihop det snabbt till en deg.
  3. Smöra och pudra formarna (diameter: ca 2 cm nertill, 5-6 cm upptill) med mjöl, och tumma ut degen i formerna.
  4. Grädda i ca 8 minuter.
  5. Kola
    Koka socker och vatten tills det blir gyllenbrunt. Dra kastrullen av plattan och tillsätt grädden Koka ytterligare 5-10 minuter tills temperaturen är mellan 115 och 120 grader. Dra plattan frän värmen och tillsätt smöret och saltet.
  6. Chokladganache
    Värm grädden och häll den över den hackade chokladen. Rör till en slät och blank ganache
  7. Montering
    Grädda pajerna och knacka försiktigt ur dem ur formerna.
  8. Fyll dom med kola och ställ dom kallt så kolan får sätta sig lite.
  9. Toppa med chokladganachen.
Dela gärnaShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on Pinterest
  1. Solle skriver:

    Låter gott men jag undrar om du gjort den i en storm form istället för små?

  2. Wilson-Hessle skriver:

    Det står inte i receptet när man ska ha i smöret och saltet i kolan?

    • admin skriver:

      Nu är det ändrat. efter kolan har kokat till önskad temperatur så blandar du i saltet och smöret.
      MVH Linus

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lantbröd på Julgröt

Ja nu är Julen slut!
Har ni julgröt över i kylen, varför inte baka bröd på det.
Det resulterar i ett riktigt saftigt och smakrikt bröd!

Grissini

Det perfekta snackset till fördrinken eller tillbehöret till middagen. Du kan variera smaken på grissinin in i det oändliga. Bara fantasin som sätter stopp!

vit choklad och blåbärstryffel

Det syrliga blåbärspulvret bryter perfekt den söta vita chokladen.
Gillas av både vuxna och barn.

Choklad och pecannöt paj med dulce de lecheglass

Choklad och pecannöts paj är en smakrik paj med kraftig choklad och kolasmak. Den söta dulce de lecheglassen bryter av den kraftiga pajen bra.

Choklad Cheesecake

Choklad Cheesecake 250 g Maryland Cookies 2 msk Smält Smör 600 g Philadelphia Ost 1,8 dl Socker 2 tsk Vaniljpulver 225 g Mörk Choklad 0,5 dl Ljummet Kaffe 3 st Ägg Glasyr 140 g Mörk …