Menu

Choklad och Kolapaj

  • Details
  • 4 Comments
  • Related Items

PAJBOTTEN

  • 30 g  florsocker (0,5 dl)
  • 3 g  vaniljsocker (1 tsk)
  • 120 g  vetemjöl (2 dl)
  • 27 g  maizenamjöl (0,5 dl)
  • 100 g  smör, rumstempererat
  • 1 msk  ljus sirap

KOLA

  • 110 g  socker
  • 1,25 dl  vatten
  • 1,25 dl  grädde
  • 70 g  smör
  • 6 g  salt (1 tsk)

CHOKLADGANACHE

  • 0,7 dl  grädde
  • 70 g  mörk choklad
  1. Pajbotten
    Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda florsocker, vaniljsocker, vetemjöl, maizena och nyp in smöret, tillsätt sirapen och blanda ihop det snabbt till en deg.
  3. Smöra och pudra formarna (diameter: ca 2 cm nertill, 5-6 cm upptill) med mjöl, och tumma ut degen i formerna.
  4. Grädda i ca 8 minuter.
  5. Kola
    Koka socker och vatten tills det blir gyllenbrunt. Dra kastrullen av plattan och tillsätt grädden Koka ytterligare 5-10 minuter tills temperaturen är mellan 115 och 120 grader. Dra plattan frän värmen och tillsätt smöret och saltet.
  6. Chokladganache
    Värm grädden och häll den över den hackade chokladen. Rör till en slät och blank ganache
  7. Montering
    Grädda pajerna och knacka försiktigt ur dem ur formerna.
  8. Fyll dom med kola och ställ dom kallt så kolan får sätta sig lite.
  9. Toppa med chokladganachen.
Dela gärnaShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on Pinterest
  1. Solle skriver:

    Låter gott men jag undrar om du gjort den i en storm form istället för små?

  2. Wilson-Hessle skriver:

    Det står inte i receptet när man ska ha i smöret och saltet i kolan?

    • admin skriver:

      Nu är det ändrat. efter kolan har kokat till önskad temperatur så blandar du i saltet och smöret.
      MVH Linus

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Mini cupcakes med kokos och dulce de lechefrosting

Kokos, Vanilj och Kola…..
Ja det vattnas i munnen!
Dom här små mini cupcakes är både söta att titta på och fruktansvärt goda.

Saftig sockerkaka smaksatt med te

Här har ni en liten ovanlig sockerkaka.
Saftig och smakrik.
Jag smaksatte den med ett te som heter Söderhamn!!
Du kan smaksätta det med precis vilket favorit te som helst!

Vit choklad och jordärtkocksfudge toppad med vit chokladcrumble

Fudge.. ja det finns en oändligt många olika fudge.
Men den här har ni nog aldrig smakat.
Den smakar vit choklad och JORDÄRTSKOCKA!! Ja ni hörde rätt!
Jordärtskocka har varit en favorit i matlagningen länge, ex soppa eller i en rotsaksgratäng.
Iallafall för mig kommer den här att vara favoriten bland julgodiset!

Saftig rödvinbärskaka med kanel

En saftig chokladkaka med inslag av dom syrliga vinbären. En söt och härlig chokladglasyr rinner över kakan.

Grissini

Det perfekta snackset till fördrinken eller tillbehöret till middagen. Du kan variera smaken på grissinin in i det oändliga. Bara fantasin som sätter stopp!