Menu

Frasig wienerpaj fylld med äpple

  • Details
  • Leave a Comment
  • Related Items

Smördeg

  • 7.5 dl vetemjöl
  • 3 dl mjölk, 3%
  • 0.6 dl strösocker
  • 35 gram smör, rumstempererat
  • 1.5 tsk salt
  • 10 gram jäst
  • 200 gram smör, till kavlingen, kallt

Fyllning

  • 2 äpplen
  • 2 msk smör
  • 0,5 dl lönnsirap
  • 1 tsk vaniljfrön
  • 1 tsk kanel

Till pensling

  • 1 st ägg
  • 1 msk vatten
  • 1 st salt

1. Sätt ugnen på 200 grader varmluft eller 225 grader vanlig.

2. Skär ner äpplena i små bitar, fräs på allt i en varm stekpanna och låt det puttra nån minut tills man fått en sirap utav sirapen och smöret

3. Rör ihop alla ingredienser till degen i en bunke och knåda i cirka 5 minuter. Den kommer att vara lite klumpig och knölig, säkert lite hård också. Tryck ut degen till en fyrkant, 20 x 20 centimeter, täck med plastfolie och låt vila i kylskåp i 1 timme.

4. Kavla ut degen till en rektangel på 20 x 40 cm. Skär det kalla smöret tunt med en osthyvel och fördela det i ett jämntjockt lager över halva degen. Vik andra halvan över och förslut kanterna genom att nypa ihop degen runt om.

5. Vrid degen och kavla ut den till en rektangel på 20×40 cm. Gör ett treslag: Ta tag i ena änden och vik in till mitten. Ta tag i den andra änden och vik den hela vägen tillbaka över det första viket. Plasta in degen och låt vila i kylskåp i cirka 20 minuter. Upprepa ytterligare två gånger med 20 minuters vila i kylskåp emellan. Låt sedan gärna degen vila ytterligare en stund i kylskåpet.

6. Kavla ut degen till en rektangel om 20x 60 cm, cirka 3–4 mm tjock. Skär dom 6 cm breda remsor.

7. Lägg äpplena och lite utav sirapen på ena halvan och vik sedan över den andra och nagga ihop kanterna med hjälp av en gaffel. Snitta några snitt med en vass kniv tvärs över pajen

8. Plasta och ställ in dom i kylen över natten eller jäs dom direkt i en timme

9. Om du jäser dom på över natten så ställ fram dom i rumstemperatur medans du väntar på att ugnen ska bli varm.
Pensla dom med uppvispat ägg och låt dom stå och torka i va 10 minuter där efter penslar du dom igen innan du ställer in dom i ugnen, grädda i ca 20 minuter

 

Dela gärnaShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on Pinterest

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Matbröd

Ett härligt matbröd.
Gjort på ett ekologiskt närodlat mjöl!
Brödet blir mycket godare och får mycket mer karaktär när man får tag på riktigt mjöl istället för dussinmjölet på hyllan i affären!

Söta Vinbärsremmar

Sura rödvinbärsremmar 3-4 dl Rödvinbär 10 Gelatinblad 1.5 dl Strösocker 0.5 dl Sirap, vit 1.5 dl Vatten 0.5 tsk Citronsyra Strössel 1.5 dl Strösocker 1/2 tsk Citronsyra Mixa bären och passera dom genom en finmaskig …

Glaserad moussetårta

Alltså glaserade tårtor!! Finns det nå häftigare?
Dom ser så lyxiga ut, och inte så svåra som dom ser ut att vara.
Dom tar lite tid att göra men det är det värt när man står där med en färdig tårta som bara glänser !
Och glazen som blir över kan du frysa och använda till nästa projekt !
Lycka till!

Focaccia

Focaccia är ju ett underbart Italienskt bröd. Och det underbara med det är ju att du kan smaksätta det med i stort sätt vad du vill.

Hallon Croissanter

Alltså det finns inge bättre än nybakta croissanter till frukost. Det här receptet får dom jäsa över natten och sen är det bara att grädda dom dagen efter till frukost.