Menu

Frasig wienerpaj fylld med äpple

  • Details
  • Leave a Comment
  • Related Items

Smördeg

  • 7.5 dl vetemjöl
  • 3 dl mjölk, 3%
  • 0.6 dl strösocker
  • 35 gram smör, rumstempererat
  • 1.5 tsk salt
  • 10 gram jäst
  • 200 gram smör, till kavlingen, kallt

Fyllning

  • 2 äpplen
  • 2 msk smör
  • 0,5 dl lönnsirap
  • 1 tsk vaniljfrön
  • 1 tsk kanel

Till pensling

  • 1 st ägg
  • 1 msk vatten
  • 1 st salt

1. Sätt ugnen på 200 grader varmluft eller 225 grader vanlig.

2. Skär ner äpplena i små bitar, fräs på allt i en varm stekpanna och låt det puttra nån minut tills man fått en sirap utav sirapen och smöret

3. Rör ihop alla ingredienser till degen i en bunke och knåda i cirka 5 minuter. Den kommer att vara lite klumpig och knölig, säkert lite hård också. Tryck ut degen till en fyrkant, 20 x 20 centimeter, täck med plastfolie och låt vila i kylskåp i 1 timme.

4. Kavla ut degen till en rektangel på 20 x 40 cm. Skär det kalla smöret tunt med en osthyvel och fördela det i ett jämntjockt lager över halva degen. Vik andra halvan över och förslut kanterna genom att nypa ihop degen runt om.

5. Vrid degen och kavla ut den till en rektangel på 20×40 cm. Gör ett treslag: Ta tag i ena änden och vik in till mitten. Ta tag i den andra änden och vik den hela vägen tillbaka över det första viket. Plasta in degen och låt vila i kylskåp i cirka 20 minuter. Upprepa ytterligare två gånger med 20 minuters vila i kylskåp emellan. Låt sedan gärna degen vila ytterligare en stund i kylskåpet.

6. Kavla ut degen till en rektangel om 20x 60 cm, cirka 3–4 mm tjock. Skär dom 6 cm breda remsor.

7. Lägg äpplena och lite utav sirapen på ena halvan och vik sedan över den andra och nagga ihop kanterna med hjälp av en gaffel. Snitta några snitt med en vass kniv tvärs över pajen

8. Plasta och ställ in dom i kylen över natten eller jäs dom direkt i en timme

9. Om du jäser dom på över natten så ställ fram dom i rumstemperatur medans du väntar på att ugnen ska bli varm.
Pensla dom med uppvispat ägg och låt dom stå och torka i va 10 minuter där efter penslar du dom igen innan du ställer in dom i ugnen, grädda i ca 20 minuter

 

Dela gärnaShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on Pinterest

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

vit choklad och blåbärstryffel

Det syrliga blåbärspulvret bryter perfekt den söta vita chokladen.
Gillas av både vuxna och barn.

Chokladkubb

Nygräddad kubb med ett glas mjölk!!!!
Det är ju nästan lika bra som nygräddade bullar eller vad säger ni!?
Men chokladkubb!!!
Det låter konstigt det håller jag med om.
Men som chokladälskare så måste man testa.
Och jag lovar att det vart succé!! Riktigt riktigt gott, saftiga och med en härlig chokladsmak som sprids i munnen när man tuggar på den grovt hackade chokladen!
Testa vettja och låt mig få ett utlåtande!

Mördegskakor

Mördegskakor är ju så roliga att göra, man kan ju variera dom i mängder.
Olika färger, smaksättningar, nötter, snittade, spritsade…. ja det finns hur mycket som helst.
Här kommer några varianter.

Churros

Churros 2 dl Vatten 125g Vetemjöl 80g Smör 50g Socker 4g Salt 3 Ägg   Sockerblandning  2 dl Socker 2 msk Kanel Koka upp vatten, smör, socker och salt Tillsätt mjölet och rosta smeten några …

Elsa tårta

Systerdotter Linn fyllde 4 år!
Och såklart ville hon ha en Elsa tårta!
Det blev med smakerna Geisha och jordgubb, sen spacklade och spritsade jag den med en vit chokladfrosting.