Menu

Somrig moussetårta

  • Details
  • 7 Comments
  • Related Items

Botten

  • 2 st Ägg
  • 3/4 dl Strösocker
  • 1 dl Vetemjöl
  • 1 tsk Bakpulver
  • 1 msk Hett vatten
  1. Vispa ägg och socker vitt och luftigt
  2. Blanda dom torra ingredienserna väl, sikta och vänd ner det i äggblandningen, Och rör ner vattnet
  3. Häll smeten i en springform som är 20 cm i diameter. Grädda på 225 grader i 7-8 minuter

Jordgubb och Rabarberpannacotta  

  • 2 Gelatinblad
  • 2 1/2 dl Grädde
  • 100 g Rabarber
  • 100 g Jordgubar
  • 1 Vaniljstång
  • 1 dl Strösocker
  1. Blötlägg gelatinbladen
  2. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.
  3. Koka upp allt utom gelatinet, Ta ur vaniljstången och mixa blandningen.
  4. Krama ur gelatinbladen och lägg ner dom i blandningen. Rör tills gelatinet har löst upp sig helt.
  5. Sila om du vill ha bort kärnorna.
  6. Låt pannacottan stå ett tag så den börjar att sätta sig innan du häller den över botten. Annars så suger botten åt sig pannacottan.

 

Mjölkchokladmousse 

  • 200 g Mjölkchoklad
  • 1 st Gelatinblad
  • 2 st Äggulor
  • 2 msk Florsocker
  • 2,5 dl Grädde
  1. Blötlägg gelatinet i kallt vatten ca 10 minuter
  2. Smält Chokladen över vattenbad, vispa under tiden äggulan och sockret till en krämig smet.
  3. Vispa grädden ganska lös.
  4. Blanda äggblandningen och chokladen, skulle den klumpa sig, sätt den över vattenbadet och värm på den försiktigt med lite utav grädden.
  5. Ta en slev utav grädden och smät gelatinet med den och rör ut det i chokladen, sen häller du chokladen över grädden och vänder runt den tills allt har blandats.
  6. Häll det över den avsvalnade pannacottan och ställ den i kylen

Vit chokladmousse

  • 4 Gelatinblad
  • 1 1/4 + 7 dl Grädde
  • 300 g Hackad Vit choklad
  • 2/3 dl Socker
  • 1 msk Vatten
  • 4 st Äggulor
  1. Blötlägg Gelatinbladen i kallt vatten
  2. Värm grädden och häll den över den hackade chokladen
  3. Vispa 7 dl Grädde löst
  4. Koka upp socker och vatten i en kastrull. Sänk värmen och sjud tills temperaturen har nått 121 grader.
  5. Vispa under tiden äggulorna krämiga.
  6. Häll sockerlagen i en fin stråle samtidigt som du vispar med elvisp.
  7. Smält gelatinbladen i en kastrull på svag värme tills dom har smält, häll dom i en fin stråle i äggblandningen, fortsätt vispa tills blandningen har svalnat,
  8. Vänd ner chokladen i blandningen där efter grädden.
  9. Flytta nu över tårtan från 20 cm formen till en form som är 24 cm
  10. Häll den vita chokladmoussen över och runt om , knacka och skaka lite försiktigt så det inte finns nå luftfickor kvar.
  11. Ställ in tårtan i frysen nu. Den ska frysas minst 4 timmar. gärna över natten

 

Glaze

  • 10 g gelatinpulver
  • 60 g Vatten
  • 150 g glycos
  • 150 g Socker
  • 75 g Vatten
  • 150 g Kondenserad mjölk
  • 150 g Vit choklad
  • 1,5 msk Titandioxid
  • Röd färg
  1. Blötlägg gelatinet med den mindre mängd vatten.
  2. Hacka den vita chokladen.
  3. Koka 150 g socker och 75 g vatten tills du fått en temperatur på 103 grader.
  4. Lägg allt utom den röda färgen i en bunke och häll vatten och sockerblandningen över dom andra ingredienserna och mixa allt med en stavmixer.
  5. Sila allt i en fin nätsil.
  6. Låt glazen svalna till ca 35 grader.
  7. Färga en liten del rött och blanda lite innan du häller den över den frysta tårtan.
Dela gärnaShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on Pinterest
  1. jenny skriver:

    Hej!

    Förstår inte riktigt hur du menar att tårtan ska monteras ihop. Skulle du kunna förtydliga det?

    • admin skriver:

      Super enkelt.
      Du gör i den ordning som står i receptet. Längst ner i varje moment så står det precis som du ska göra.
      Gör botten i 20 cm form.
      Gör pannacottan och låt den svalna lite så den inte är så rinnig, då suger sockerkakan åt sig pannacottan.
      Häll den över botten.
      Ställ i kylen så den stelnar.
      Häll chokladmoussen över.
      Flytta över lagren till en form som är 24 cm.
      Häll vita chokladmoussen över och runt om lagren.
      Ställ i frysen.
      Ta ut den frysta tårtan, ta bort kanterna på formen och häll glazen över.

  2. Marina skriver:

    Verkligen en underbart vacker skapelse!

    Jag har inte jobbat med glaze tidigare. Bara smörkräm och sockerpasta, men detta skulle ju vara kul att prova.

    Hur gör man för att få glazen att stanna på sidan av tårtan?

    • admin skriver:

      Det är underbart!!
      Man gör ju rätt mycket glaze, antingen har man den på ett galler när man häller glazen över, eller en form som är mindre än tårtan som man ställer tårtan på,så den kommer upp i luften, sen låter man glazen rinna över kanten av sig själv.

  3. Marina skriver:

    Ska tårtan ätas fryst eller hur länge bör den tina innan man äter den?

    • admin skriver:

      Nej den ska inte äts fryst, men den måste vara fryst för att inte den varma glazen ska smälta moussen när man häller den över tårtan.
      Den tinar nog i kylen på 4-6 timmar. Annars kan du ha den i rumstemperatur en stund också.

  4. Marina skriver:

    Tack för dina svar! Ska testa i helgen 🙂

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Nutella chokladbollar

Att ta en tugga av en chokladboll är ju ljuvligt, men tänk när den är fylld med nutella… Det är kärlek det!

Saltlakritsfudge

En saltlakritsfudge med lite smak av kola, som bara försvinner i munnen.
Du stoppar den i munnen och den bara smälter.
Den är förförande god och kommer absolut bli en favorit bland lakritsälskare.

Choklad och Kolapaj

Här kommer receptet på Choklad och kolapajerna som jag hade med i Hela Sverige Bakar!
Balansen mellan den söta chokladen och den salta kolan är magisk!
Dom grymma silikonformerna kommer från http://pufz.se/

Chokladpaj

En chokladpaj för chokladälskare. Den är len och mjuk och smälter när man stoppar den i munnen.
Servera pajen gärna med lättvispad grädde eller vispad cremé fraiche med mynta, fläder eller lime.

Chokladbräck

Är ni ute i sista minuten och åt upp allt godis igår på uppesittarkvällen så är det här perfekt!
Smält chokladen och strö på precis vad du vill!!
Bara fantasin som sätter stopp!
God Jul på er alla!!